Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

VIIME HETKEN EKOLOGISET JOULULAHJAVINKIT JOKAISELLE

Mitä jos tänä vuonna et ostaisikaan mitään, mitä toinen ei tarvitse. Tutkimusten mukaan Yhdysvalloissa vastaanotetaan vuosittain 15,2 biljoonan dollarin edestä epähaluttuja joululahjoja, joista suuri osa päätyy roskakoriin. Siis 15,2 biljoonan dollarin! Itseäni kauhistuttaa mahdollisen jätteen määrä, mutta jos ympäristö ei ole ykkösprioriteettisi, niin tässä kohtaa voi miettiä myös hukkaan heitettyjä tuloja. Joulua ei turhaan tituleerata kulutusjuhlaksi. Tahtoisin kuitenkin nyt tarjota hieman vaihtoehtoisia joululahja-ideoita. Aineeton lahja esimerkiksi ei kuormita ympäristöä ja tuo saajalleen sitäkin enemmän iloa. Listasin alle kolme vinkkiä, joista jokaisen voi hankkia vaikka joulua edeltävänä päivänä ja jotka tuovat saajalleen varmaa iloa.

Lahjakortti

Mitä läheisesi kaipaa? Rentouttavaa kuumakivihierontaa, kampaamokäyntiä, kasvohoitoa? Vai kenties uusia talvivaatteita, omaa aikaa tai herkkuja? Osta lahjakortti ja takaa lahjan mieluisuus. Tue samalla suomalaisia palveluita ja pieniä yrittäjiä, valitsemalla esimerkiksi tuoreen yrittäjän palvelu. Lahjakortteja saa ketjuliikkeiden lisäksi esimerkiksi monille kirpputoreille, pieniin kahviloihin ja leffateattereihin. Päästä luovuutesi valloilleen ja katso, kun lahjan saaja ilahtuu. Vaikealle tyypille takuuvarmoja tärppejä ovat myös vaikkapa Spotify, Netflix, Liiga Pelipassi tai leffaliput.

Psst. Voit lahjana myös luvata itsesi seuraksi kokemukseen.

Lahjoitus

Onko ystäväsi kuitenkin sitä tyyppiä, jolle toisten auttaminen ja ilo tuo iloa? Olen moneen kertaan lahjoittanut lahjan saajan nimissä esimerkiksi koulutusta tytölle ja myös itse vastaanottanut mm. vuohia ja puita kehitysmaihin. Jostain syystä, nämä ovat aina kuuluneet suosikki-lahjoihini. Sitä ymmärtää, miten vähän uutta itse tarvitsee ja miten paljon itselle pienellä rahalla saa aikaan toisaalla. Askartele tai osta kortti jossa kerrot läheisellesi, että joululahjaksi lahjoitit hänen nimissään apua jollekin sitä tarvitsevalle.

Lahjoittaa voi ystävän nimellä esimerkiksi näihin kohteisiin:

UNICEF: Selviytymispaketteja, talvivaatepaketteja, rokotteita, jalkapalloja….
PLAN: Puhdasta vettä perheelle, koulutusta tytöille, terveystarkastuksia, kouluruokaa…
WWF: Suojele naalia, saimaannorppaa tai tiikeriä

Elämys

Mitä jos antaisitkin jouluna yhteistä aikaa? Sen ei tarvitse olla kylpyläreissu, ooppera tai getaway eksoottiseen maahan, vaan esimerkiksi yhteinen leffailta, glögit Tuomaan Joulumarkkinoilla, mökkiviikonloppu, tuulitunneli-lento tai vaikkapa lupaus festarireissusta ensi kesänä? Askartele kortti, jossa kerrot läheiselle tämän merkityksestä elämässäsi ja kuvaile lupaamasi elämys korttiin. Voit myös tulostaa liput kortin väliin, mikäli olet sellaiset hankkinut. Tärkeintä on muistaa lunastaa lahja ennen seuraavaa joulua!

Psst. Jos annat aineettoman lahjan, leivo kortin kylkeen vaikka pipareita tai muuta saajan lemppari herkkua.!

Jos kuitenkin päädyt ostamaan lahjan, niin suosi uusiokäytettäviä pakkausmateriaaleja. Hanki kierrätettävää lahjapaperia tai säästä saamiesi lahjojen paperi ensi vuoden pakkauksiin. Koristeluun voi käyttää esimerkiksi havuja ja kortin voi tehdä kierrätetystä pahvista. Ihanaa joulun aikaa jokaiselle! <3

Pics: Joanna Suomalainen

MUSTA VIIKKO JA REHELLISIÄ AJATUKSIA KULUTTAMISESTA

Voiko vaikuttaja, etenkin muotivaikuttaja, olla koskaan vastuullinen? Tätä kysymystä joudun kysymään itseltäni lähes päivittäin, kun mietin, millä oikeudella tätä työtä teen. Tarkoitukseni ei ole koskaan kannustaa kuluttamaan ja ostamaan uusinta muotia, mutta voivatko asuni rohkaista tällaista käyttäytymistä? Takuulla. Voiko tekstini? Ainakin tavoitteeni on se, että eivät. Tahdon uskoa siihen, että sisältöäni luetaan ajatuksella ja arvoni heijastuvat siitä läpi. Tiedostan kuitenkin, ettei tämä tavoite aina toteudu ja jotkut voivat käyttää sisältöäni silkkana syynä ”tarvita” lisää. Se surettaa. Tiedän kuitenkin miksi tätä hommaa teen; tahdon inspiroida kestävämpää kuluttamista, onnellista elämää ja mielen hyvinvointia. Tahdon ilmaista itseäni ja jakaa rakkauttani muotiin. Tahdon olla minä, häpeilemättä ja näkyvänä. Kuluttaminen ja sen kannustaminen eivät kuitenkaan kuulu arvoihini ja siitä puhumme tänään tässä postauksessa.

Enää vuoden kulutusjuhlaksi ei riitä vain musta perjantai. Nyt on musta viikko, cyber-maanantai ja cyber-viikko. Itse asiassa tarjouksia on vuoden ympäri – onko kukaan enää valmis maksamaan tuotteesta sen täyttä hintaa?

Osallistuin perjantaina Suomen muoti- ja tekstiili RY:n vastuullisuus ja vaikuttaminen koulutuspäivään, jonka aikana kuulimme puheenvuoroja eri brändeiltä ja opimme eri keinoista olla tietoisempia ja vastuullisempia kuluttajia ja ennen kaikkea vaikuttajia. Vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuuden aloista ja siinä on tapahduttava muutosta; yritysten on otettava vastuu tekemisistään. Päivän aikana huomautettiin, että koskaan aiemmin ei ole ollut näin halpoja vaatteita ja se, että kuluttajien mielestä 50 euron paita on liian kallis kertoo vääristyneestä mielikuvasta siitä, mikä on vaatteen todellinen hinta. Miten viiden euron paita voisi koskaan olla valmistettu niin, että se on kestävä, kunnollista materiaalia ja sen tekijälle on maksettu reilu palkka? Tiedän, että minun on helpompi sanoa liian matalista hinnoista, sillä saan vaikuttajana ilmaisiksi kosmetiikkaa ja joskus jopa vaatteita. Sitä en ala koskaan kiistämään. Minulla ei siis ole tarvetta käydä ostoksilla. Kävin viimeksi vaatekaupassa ostoksilla kaksi vuotta sitten. Sen sijaan kirppistelen kaiken mitä tarvitsen työni ulkopuolella ja koen sen olevan parhaita päätöksiäni ilmaston hyväksi – muodikas voi olla myös käytetyillä vaatteilla. Siihen koitan täälläkin aina kannustaa. Globaali vaatteiden tuotanto on KAKSINKERTAISTUNUT 2000-luvulla ja pikamuodin myyntiennätyksiä rikotaan edelleen. Kuluttajanäkökulmasta pikamuoti on lopulta asennekysymys. Kysymys siitä, mietitäänkö ostosta hetkellistä mielihyvää pidemmälle. Yksittäisen kuluttajan pitäisi miettiä miksi ostaa ja keneltä ostaa – lisäksi tuotteen käyttöikä on yksi merkittävimpiä tekijöitä kun mietitään sen luomia saasteita. Kymmeniä vuosia käytössäsi kestävä ajaton vaate on varmasti parhaita kulutuspäätöksiäsi ilmaston kannalta.

näin cyber-mondayn alla tahdon huomauttaa, että palauttamiset ja niistä koituvat liikennesaasteet vaikuttavat merkittävästi vaatteen luomaan saastemäärään. ole siis tarkkana myös nettiostoksillasi, vaikka palauttaminen olisikin ilmaista.

Sanomattakin lienee selvää, etten minä tai lähipiirini hankkinut mitään uutta mustana perjantaina. Ne meistä, jotka olivat odottaneet hyötytarvikkeen tulevan alennukseen kuukausia tietenkin hyödynsivät alennuksen – mikä on ansaittua. Väärä asenne kuluttamiseen kuitenkin on se, että ostetaan nyt niin paljon kun lähtee, kun halvalla saa. Käyttämättä jäänyt vaate on suurimpia ilmastosaasteitasi, koska koko sen luontiprosessi langasta Suomeen kuljettamiseen on ollut aivan turha. Tämä tieto kirpaisi myös omaa mieltä, kun mietin kuluttamistani, etenkin nuorempana. Päivän aikana tuli myös ilmi, että kuluttajakunta on erittäin kahtia jakautunutta. On tietoisia kuluttajia ja niitä, jotka eivät tahdo tiedostaa tai joita ei vaan todella kiinnosta – ja nämä kaksi ääripäätä ajautuvat jatkuvasti yhä kauemmas toisistaan. Toivoisin voivani sisällölläni tuoda jotakin molemmille. Niille, jotka kaipaavat inspiraatiota kestävämpään kuluttamiseen ja niille, jotka kokevat tilanteen aivan toivottomaksi. Tiedostavien kuluttajien määrä Suomessa on tutkimusten mukaan vain 10-30 prosenttia – se tarkoittaa sitä, että 70-90% suomalaisista kaipaa lisää inspiraatiota kestävämpään kuluttamiseen ja vihreisiin valintoihin. Moni sanoo syyksi hinnan – ekologisen vaatteen ei kuitenkaan tarvitse olla kallis. Tällä hetkellä istun junassa päälläni Zero Wasten t-paita, jonka valmistamiseen ei ole käytetty litraakaan vettä, mutta jolla on hintaa vain 19,90€. Niinpä. Satsataan mieluummin muutenkin muutamaan rakkaaseen vaatteeseen, kuin satoihin heräteostoksiin. Se tekee pitkällä tähtäimellä valtavan eron.

Yksikään kuluttaja ei voi olla täysin vastuullinen. jokainen voi silti tehdä jotakin paremmin.

On varmasti vielä paljon mitä voisin itse tehdä paremmin ja tahdon sitoutua jatkuvasti kasvamaan. En kuitenkaan koskaan tule olemaan täydellinen kuluttaja, niin kuin ei valitettavasti yksikään teistäkään. Jatkuvasti voi kuitenkin koittaa parantaa ihan pienilläkin teoilla. En ehkä shoppaile, mutta aion esimerkiksi tulevaisuudessakin lentää näkemään perhettäni valtameren toiselle puolelle. Nyt tietoisena kuluttajana ymmärrän kuitenkin kompensoida lentoni, valita suoran reitin ja uudenmallisen koneen. Kannustetaan toisiamme parempiin valintoihin inspiroiden syyllistämisen sijaan ja muistetaan, että meistä jokaisella on lopulta sama tavoite. Kaikista tärkeintä on ostaa oikeaan tarpeeseen ja vaalia omistamiaan vaatteita ja muita esineitä pitkään. Ihanaa uutta ja aurinkoista viikkoa jokaiselle <3

Lue minulta myös: ”Muodikkuus maksaa?”, ”Helsingin parhaat kirpputorit”, ”Älä osta mitään -päivä”, ”Miten shoppailla ekologisemmin?”

(Tämäkin) asu kuvauslainassa: HATTU – KN Collection TAKKI – 2NDDAY/Zalando HAME – Topshop/Zalando KENGÄT – Björn Borg LAUKKU – Unisa

Lue myös muita kiinnostavia bloggauksia aiheesta: ”Black Friday ei ole ratkaisu pienituloisten ongelmiin” & ”Vihreämpi perjantai” Valitettavasti, vaikka kuinka etsin en löytänyt enempää blogipostauksia aiheesta – toivottavasti näin tärkeästä jutusta ei vaieta vain kritiikin pelon takia. Onko teillä vinkata minulle lisää postauksia, joista saisi inspistä? xx

Pics: Joanna Suomalainen xx

Vieritä ylös