RAKKAUDEN KIELISTÄ

Ostin ystävälle kukkia kun tämä sai uuden työpaikan, kun oli tämän nimipäivät, kun tämän erosta oli kulunut vuosi. Pieni ele, joka sai toisella kyyneleet silmiin. Miksi? Koska tämän rakkauden kieli ovat välittämistä osoittavat lahjat. Toiselle ystävälle lainaan vaatteita ja kirjoja, sekä raahaan kävelyille kun tällä on liikaa mielellä. Lopulta saan aina kiitosta – hänen rakkauden kielensä ovat palvelukset. Tiedätkö sinä oman rakkauden kielesi ja sen ymmärtämisen hyödyt?


Gary Chapmanin mukaan viisi rakkauden kieltä ovat:

1. Fyysinen kosketus
2. Myönteiset sanat
3. Yhteinen aika
4. Rakkauden lahjat
5. Palvelukset

Oma rakkauden kieleni ovat ehdottomasti myönteiset sanat. Kohteliaisuudet ja kauniit kehut saavat usein kyyneleet silmänurkkiini ja varjelen niitä mielessäni ja puhelimeni muistiinpanoissa. Sillä ymmärrän sanojen painon itselleni, pyrin jakamaan niitä myös toisille. Kirjoitan kirjeitä ja pitkiä viestejä, näytän aina tukeni kun jotain pahaa sattuu. Kun nähdään, olen läsnä kuuntelemassa, enkä koskaan pelkää kehua toista ihmistä kun siltä tuntuu. Koen myös yhteyttä kauniisiin lauseisiin ja teksteihin, vaikkei niitä olisi osoitettu minulle – löydän onnea runoista ja kirjoista.

Mitä enemmän olen kieliin perehtynyt, sitä herkemmin olen alkanut huomaamaan läheisteni erilaisia rakkauden kieliä ja ymmärtämään, milloin toinen kommunikoi välittävänsä. Vaikka oma rakkauden kieleni ovatkin myönteiset sanat, osaan vastaanottaa yhteisen ajan ja lahjat rakkauden eleenä. Olen myös ymmärtänyt, etten voi vaatia toisia käyttämään omaa rakkauden kieltäni. Vaikka ystäväni ei koskaan sanoisi arvostavansa minua, osaan nykyään lukea sen siitä, että tämä etsii aina aikaa säännöllisille kahvitreffeille kiireisen arkensa keskellä.

Kaikista mielenkiintoisinta kielten ymmärtämisessä on se, että alkaa huomata erilaisia rakkauden osoituksia arjessa paljon herkemmin

Välillä rakkauden kielemme kohtaavat jonkun toisen kanssa ja se on aivan ihanaa – saan aika-ajoin kirjeitä tai viestejä keskellä viikkoa, joissa muistutetaan mun olevan upea ihminen, ilman mitään sen kummempaa syytä. Se tuntuu niin erityiselle ja täytyn rakkaudesta. Aina viestin ei tarvitse edes olla pitkä. Eilen ystävä sanoi viestissään ohimennen minun olevan täydellinen nainen ja pyörittelin lausahdusta mielessäni koko illan. En siksi, että kokisin asian olevan niin, vaan siksi, että tuntui merkitykselliselle saada noin suuri rakkauden osoitus tavallisen keskustelun keskellä. Merkityksellisiä ovat myös ne ihan pienet huomion osoitukset. Rakkauden kieleni on välillä vienyt minut myös ansaan – olen ollut todella toksisissa ihmissuhteissa siksi, että toinen on osannut manipuloida minua kauniilla sanoillaan. Nämä kokemukset ovat kuitenkin olleet tärkeä osa kasvuani ja oman kieleni ymmärtämistä. Mitä paremmin tunnet oman kielesi, sitä helpommin myös näet, kun sitä koitetaan käyttää sinua vastaan.

Etsin jatkuvasti tapoja näyttää eri kielen omaaville ystävilleni rakkauttani – kosketan, etsin aikaa tai autan askareissa. Tärkeintä minulle on oppia näyttämään toiselle se, että oikeasti välitän. Sitä tunnetta jokainen meistä tarvitsee arjessaan. Tiedän monen saaneen myös parisuhteeseensa apua siitä, että on oppinut ymmärtämään toisen rakkauden kielen paremmin. On turha luulla, että romanttinen suhde tarkoittaisi samaa rakkauden kieltä. Usein juuri päin vastoin. Uusiin ihmisiin tutustuessa menee aina hetki aikaa ymmärtää, mikä toisen tapa ilmaista välittämistään on. Silti sen selvittäminen on mielestäni aina merkityksellistä, koska siihen voi pohjata niin paljon syvemmän suhteen. Suhteen, jossa molemmat osaavat ilmaista toisen olevan tärkeä.

Joko tiedät rakkauden kielesi? Testaa se täällä ! xx

Pics: Joanna Suomalainen