NAINEN ON NAISELLE SUSI?

Teemat jotka yhdistetään naisten välisiin suhteisiin: kateus ja kilpailu. Kuten Glennon Doyle tarkasti sanoo: ”Mitä onnellisempi ja menestyneempi nainen on, sitä vähemmän hänestä pidetään; miehille tilanne on vastakohtainen”. Miksi näin on?

Emme pidä menestyneistä naisista, koska meihin iskostettu misogynia kääntää toisen naisen menestyksen negatiiviseksi tunteeksi sisällämme; tukahdutetuksi tunteeksi ”Miksi hän, miksen minä?” joka purkautuu ärtymyksenä ja vähättelynä. Kun itse kokee turhautumista siitä laatikosta johon yhteiskunta on meidät asettanut, meitä suututtaa jos toinen nainen pääsee irti niistä kahleista, joihin me olemme vielä sidottuna. Kun tämä tekee omat valintansa ja ottaa tilaa maailmadsa, se ärsyttää meitä, koska alitajuisesti tahtoisimme pystyä samaan. Toinen nainen on kilpailija, jota on väheksyttävä ja hidasteltava, jotta emme joudu kohtaamaan omia riittämättömyyden tunteitamme. Tämän takia johtoaseman miehet verkostoituvat ongelmatta, mutta naiset eivät. Niin kauan kun yhteiskunta asettaa naiset kilpailemaan keskenään eikä vetämään yhteen hiileen, emme voi voimaantua toisistamme ja taistella oikeuksistamme. Se lienee yksi patriarkaatin tehokkaimmista juonista. Totuus on, että nainen on naiselle vain ihminen ja ihmisten luonteet ratkaisevat miten vuorovaikutus toimii.

Tilanteissa joissa tuntee toisen naisen uhaksi, on hyvä miettiä eikö pidemmälle pääsisi kuitenkin porukassa, kuin toinen toistaan vastaan taistelemalla? Millainen maailma tämä olisi, jos me naiset tuettaisiin toisiamme rohkeasti ja muistettaisiin mun edellissä postauksessa mainittu yltäkylläisyyden mielenlaatu. Käännetään kateutemme ajatukseen ”pidän siitä mitä hän tekee ja minä tahdon tehdä samoja asioita” tai ”hänen rohkeutensa tekee minusta kateellisen – minäkin tahdon olla rohkeampi.” 

Tällä viikolla viimeksi voimaannuin siitä, kun toimistoni Content Cornerin ryhmächatti täyttyi toistemme saavutusten kehumisesta. Mulla on niin hyvä mieli siitä, miten avoimesti naiset mun elämässä puskee toisiaan eteenpäin. Just tällaisessa maailmassa mä tahdon kasvaa – huipulla ei todellakaan tarvitse olla yksinäistä. Ei edes naisella.

Kuvat: Mikael Renwall

38 ajatusta aiheesta “NAINEN ON NAISELLE SUSI?”

 1. Paluuviite: buy hydroxychloroquine online pharmacy

 2. Paluuviite: hydroxychloroquine for humans where to buy

 3. Paluuviite: is hydroxychloroquine banned

 4. Paluuviite: hydroxychloroquine package insert fda

 5. Ongelma on paljon laajempi, kuin miesten ja naisten väliset valtasuhteet. Meidän koko yhteiskunta pohjautuu kilpailulle (markinnatalous ei ole mitään muuta, kuin itsensä ja omien kykyjesi tai tuotteidesi markkinointia muille ja siis puhdasta kilpailua niitä muita vastaan), ei porukassa tekemiselle. Mikä totta kai olisi järkevämpää, mukavampaa ja tehokkaampaa. Ei siis ole ihme, että myös naiset joutuvat kilpailemaan keskenään. Samainen yhteiskunta myös näkee ihmiset tuotannon välineinä, jolloin henkilökohtaisista ominaisuuksistamme tulee myyntivälineitä. Se mikä naisissa myy, on lähinnä ulkonäkö ja seksuaalisuus (mutta ei siihen liittyvät tabut), mutta ei luonne. Siksi ne ovat asioita, joihin naisissa keskitytään. Itsevarmuus ja dominointi taas on perinteisesti maskuliinista -se myy miehissä ja siksi se on myös miehissä hyväksytympi piirre.

  Mutta mieti nyt realistisesti, ei kukaan menesty täällä voimaannuttamalla ja auttamalla muita. Sillä voi saada hyvän mielen itselle ja toiselle, mutta yhteiskunnan menestyksen mittapuulla antaminen on tappiota ja kaikki pitäisi ansaita tappelemalla kilpailijoitaan vastaan. Yrittäjä, joka päättääkin antaa kaikki voittonsa hyväntekeväisyyteen ja ruveta tyhjätaskuksi, joka käyttää kaiken aikansa vapaaehtoistyöhön, ei ole menestyjä vaan luuseri. Suurin sankarius odottaa häntä korkeintaan jonkun iltapäivälehden otsikossa, mutta illan pääteeksi hän on taas vain epäonnistuja konkurssiluvuissa ja Kelan toimeentulotukitilastoissa. Pahimmillaan loinen jonkun mielestä. Kun taas yrittäjä, joka takoo käsittämätöntä voittoa ja käyttää sen luksusasunnon ja menopelien ostamiseen (maksettuaan ensin toki anteliaan TESsin minimipalkan mukaisen korvauksen työntekijöilleen, jotka ovat käyttäneet enemmän fyysisiä tunteja ja voimavarojaan yrityksen menestymisen eteen), hän on voittaja ja esikuva!

  Miesten ja naisten välinen epätasa-arvo sen eri muodoissaan on siis lähinnä vain yksi oire, jota aiheuttaa perustavanlaatuisesti häiriintynyt yhteiskunta.

 6. Tämä koko ’nainen on naiselle susi’ on täysin keinotekoinen ajatus, siis naisvihamielinen stereotypia, mikä ei pidä paikkaansa ja mielestäni tämän steretypian toistaminen vain ylläpitää naisvihamielisiä asenteita. Se on yksi naisvihan ilmentymä, että naisia pidetään kateellisina, pikkumaisina ja juonittelevina, siis että naiset saisivat aikaan esim. draamaa ja kissatappeluita ym. Tiedätkö kun naisista sanotaan, että he ovat ’their own worst enemy’ ja sitten tämä nainen on naiselle susi? Ihan kuin ongelma naisten asemassa ei olisi eriarvoistavissa rakenteissa vaan naisissa itsessään ja naisten täytyy muuttua ja vaan verkostoitua paremmin ja kannustaa toisiaan.

  Oikeasti, mille pohjaat tämän analyysisi? Naisverkostoja on vaikka millä mitalla ja jos joku naisia tukee niin se on toiset naiset. Miehillä on paremmat verkostot, koska miehillä on ylipäätään valtaa toisin kuin naisilla. Siispä miehet ovat yliedustettuina esimiesasemissa ja saavat suhteilla hyviä työpaikoja ym. Ylipäätään hyvä johtajuus yhdistyy maskuliinisina pidettyihin ominaisuuksiin, siis päämäärätietoisuus, kunnianhimo, päättäväisyys, auktoriteetti jne, niitä pidetään naisella ennemminkin uhkaavina ja epämiellyttävinä ominaisuuksina. Nainen joutuu näkemään paljon enemmän vaivaa päästäkseen hyvään asemaan yhteiskunnassa ja paskaa tulee niskaan suhteettoman paljon verrattuna miehiin. Tuo vihamielisyys menestyneitä naisia kohtaan ei tule vain naisilta vaan se on osa naisvihaa. Nainen halutaan ”palauttaa takaisin paikalleen” ja siispä joutuu kuuntelemaan tytöttelyä jne. Se on vallankäyttöä ja valtarakenteisiin liittyvä asia, turha sitä on psykologisoida joksikin naisten kateudeksi ja oman riittämättömyydentunteen projisoinniksi.

 7. Thanks for your strategies. One thing we have noticed is the fact banks and financial institutions understand the spending patterns of consumers and understand that plenty of people max outside their cards around the getaways. They sensibly take advantage of this real fact and then start flooding a person’s inbox and snail-mail box together with hundreds of no-interest APR credit cards offers right after the holiday season finishes. Knowing that if you are like 98 of the American public, you’ll get at the possiblity to consolidate card debt and switch balances to 0 interest rate credit cards.

 8. Thanks for these pointers. One thing I additionally believe is that credit cards supplying a 0 rate often lure consumers with zero interest rate, instant endorsement and easy on the web balance transfers, however beware of the real factor that is going to void your current 0 easy road annual percentage rate and as well as throw anybody out into the terrible house rapid.

 9. Thanks for these guidelines. One thing I should also believe is that often credit cards offering a 0 apr often appeal to consumers with zero monthly interest, instant approval and easy over-the-internet balance transfers, nevertheless beware of the real factor that can void your 0 easy street annual percentage rate and also throw one out into the poor house fast.

 10. Thanks for the strategies presented. One thing I should also believe is the fact credit cards giving a 0 interest rate often attract consumers along with zero monthly interest, instant acceptance and easy internet balance transfers, however beware of the main factor that will void your own 0 easy road annual percentage rate plus throw anybody out into the terrible house in no time.

 11. In a minute, taking into consideration the fast life-style that everyone leads, credit cards get this amazing demand throughout the market. Persons out of every area of life are using credit card and people who not using the card have prepared to apply for one in particular. Thanks for spreading your ideas on credit cards.

 12. One thing is the fact that one of the most common incentives for applying your cards is a cash-back or maybe rebate supply. Generally, you’ll have access to 1-5 back with various expenses. Depending on the cards, you may get 1 in return on most expenses, and 5 in return on purchases made from convenience stores, filling stations, grocery stores along with ’member merchants’.

 13. One thing is that often one of the most popular incentives for making use of your card is a cash-back or perhaps rebate present. Generally, you’re going to get 1-5 back on various purchases. Depending on the cards, you may get 1 back on most buying, and 5 again on buying made from convenience stores, gasoline stations, grocery stores plus ’member merchants’.

 14. Hey would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this
  blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price?
  Many thanks, I appreciate it!

 15. Thanks for your thoughts. One thing really noticed is that often banks and financial institutions know the spending habits of consumers and as well understand that the majority of people max out and about their credit cards around the trips. They wisely take advantage of that fact and commence flooding your own inbox and snail-mail box along with hundreds of no-interest APR credit card offers immediately after the holiday season concludes. Knowing that if you’re like 98 of the American open public, you’ll hop at the one opportunity to consolidate personal credit card debt and shift balances to 0 interest rate credit cards.

 16. In now time, with all the fast way of life that everyone is having, credit cards have a huge demand throughout the market. Persons from every area of life are using credit card and people who not using the credit card have prepared to apply for 1. Thanks for expressing your ideas in credit cards.

 17. Thanks for your ideas. One thing I’ve got noticed is always that banks as well as financial institutions really know the spending practices of consumers while also understand that most of the people max out there their own credit cards around the getaways. They correctly take advantage of this specific fact and begin flooding ones inbox and also snail-mail box with hundreds of Zero APR credit cards offers soon after the holiday season comes to an end. Knowing that when you are like 98 of the American open public, you’ll leap at the one opportunity to consolidate consumer credit card debt and switch balances to 0 rate credit cards.

 18. Thanks for these guidelines. One thing I should also believe is the fact that credit cards giving a 0 rate often appeal to consumers together with zero rate, instant authorization and easy on the web balance transfers, nonetheless beware of the main factor that is going to void that 0 easy street annual percentage rate as well as throw one out into the very poor house rapid.

 19. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have learn this post and if I may just I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I want to learn more things approximately it!

 20. Thanks for your concepts. One thing we have noticed is the fact banks along with financial institutions have in mind the spending patterns of consumers and also understand that a lot of people max outside their cards around the trips. They smartly take advantage of this real fact and commence flooding your own inbox plus snail-mail box using hundreds of no interest APR credit card offers shortly after the holiday season concludes. Knowing that in case you are like 98 of American general public, you’ll leap at the possiblity to consolidate consumer credit card debt and switch balances to 0 rate credit cards.

 21. Thanks for these pointers. One thing I should also believe is credit cards presenting a 0 interest often lure consumers in zero rate of interest, instant acceptance and easy internet balance transfers, but beware of the number one factor that is going to void your own 0 easy streets annual percentage rate and throw you out into the very poor house fast.

 22. Thanks for these pointers. One thing I also believe is that credit cards presenting a 0 monthly interest often bait consumers in zero monthly interest, instant acceptance and easy on the web balance transfers, nonetheless beware of the number one factor that may void your current 0 easy road annual percentage rate and to throw anybody out into the poor house fast.

 23. In now time, considering the fast life style that everyone leads, credit cards have a big demand in the economy. Persons throughout every area are using the credit card and people who not using the credit card have lined up to apply for 1. Thanks for revealing your ideas about credit cards.

 24. In a minute, with the fast way of living that everyone is having, credit cards have a big demand in the economy. Persons from every area are using credit card and people who aren’t using the credit cards have made up their minds to apply for one. Thanks for revealing your ideas on credit cards.

 25. I felt, as he had felt, that all was at an end between us viagra-suppository 150 babies tablet work male does clopidogrel fluconazole sale enhancement to hgh for us.
  The largest and most studied structure of this genus is the folded belt of the Urals.
  I was a little dizzy, but it soon passed.

 26. Thanks for your tips. One thing I’ve noticed is the fact that banks in addition to financial institutions are aware of the spending behaviors of consumers while also understand that a lot of people max out their own credit cards around the vacations. They wisely take advantage of this kind of fact and begin flooding a person’s inbox and snail-mail box having hundreds of Zero APR credit card offers immediately after the holiday season ends. Knowing that if you’re like 98 of the American general public, you’ll leap at the opportunity to consolidate consumer credit card debt and transfer balances for 0 APR credit cards.

 27. Now, taking into consideration the fast lifestyle that everyone leads, credit cards get this amazing demand throughout the economy. Persons coming from every area are using credit card and people who not using the card have made arrangements to apply for just one. Thanks for revealing your ideas in credit cards.

 28. Today, with the fast way of life that everyone leads, credit cards get this amazing demand in the economy. Persons coming from every area of life are using credit card and people who aren’t using the card have prepared to apply for even one. Thanks for giving your ideas on credit cards.

 29. One thing is one of the most common incentives for making use of your credit cards is a cash-back as well as rebate supply. Generally, you’re going to get 1-5 back on various expenditures. Depending on the card, you may get 1 again on most buying, and 5 again on expenses made using convenience stores, gasoline stations, grocery stores in addition to ’member merchants’.

 30. Thanks for your strategies. One thing really noticed is banks as well as financial institutions have in mind the spending patterns of consumers while also understand that a lot of people max outside their real credit cards around the holidays. They wisely take advantage of this specific fact and commence flooding the inbox as well as snail-mail box with hundreds of Zero APR credit card offers shortly when the holiday season finishes. Knowing that should you be like 98 in the American open public, you’ll rush at the opportunity to consolidate personal credit card debt and transfer balances to 0 interest rates credit cards.

 31. After looking at a handful of the blog articles on your blog, I really like your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and tell me what you think.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset uusista Shades of Scandi blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi. 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Vieritä ylös