Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

MUSTA VIIKKO JA REHELLISIÄ AJATUKSIA KULUTTAMISESTA

Voiko vaikuttaja, etenkin muotivaikuttaja, olla koskaan vastuullinen? Tätä kysymystä joudun kysymään itseltäni lähes päivittäin, kun mietin, millä oikeudella tätä työtä teen. Tarkoitukseni ei ole koskaan kannustaa kuluttamaan ja ostamaan uusinta muotia, mutta voivatko asuni rohkaista tällaista käyttäytymistä? Takuulla. Voiko tekstini? Ainakin tavoitteeni on se, että eivät. Tahdon uskoa siihen, että sisältöäni luetaan ajatuksella ja arvoni heijastuvat siitä läpi. Tiedostan kuitenkin, ettei tämä tavoite aina toteudu ja jotkut voivat käyttää sisältöäni silkkana syynä ”tarvita” lisää. Se surettaa. Tiedän kuitenkin miksi tätä hommaa teen; tahdon inspiroida kestävämpää kuluttamista, onnellista elämää ja mielen hyvinvointia. Tahdon ilmaista itseäni ja jakaa rakkauttani muotiin. Tahdon olla minä, häpeilemättä ja näkyvänä. Kuluttaminen ja sen kannustaminen eivät kuitenkaan kuulu arvoihini ja siitä puhumme tänään tässä postauksessa.

Enää vuoden kulutusjuhlaksi ei riitä vain musta perjantai. Nyt on musta viikko, cyber-maanantai ja cyber-viikko. Itse asiassa tarjouksia on vuoden ympäri – onko kukaan enää valmis maksamaan tuotteesta sen täyttä hintaa?

Osallistuin perjantaina Suomen muoti- ja tekstiili RY:n vastuullisuus ja vaikuttaminen koulutuspäivään, jonka aikana kuulimme puheenvuoroja eri brändeiltä ja opimme eri keinoista olla tietoisempia ja vastuullisempia kuluttajia ja ennen kaikkea vaikuttajia. Vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuuden aloista ja siinä on tapahduttava muutosta; yritysten on otettava vastuu tekemisistään. Päivän aikana huomautettiin, että koskaan aiemmin ei ole ollut näin halpoja vaatteita ja se, että kuluttajien mielestä 50 euron paita on liian kallis kertoo vääristyneestä mielikuvasta siitä, mikä on vaatteen todellinen hinta. Miten viiden euron paita voisi koskaan olla valmistettu niin, että se on kestävä, kunnollista materiaalia ja sen tekijälle on maksettu reilu palkka? Tiedän, että minun on helpompi sanoa liian matalista hinnoista, sillä saan vaikuttajana ilmaisiksi kosmetiikkaa ja joskus jopa vaatteita. Sitä en ala koskaan kiistämään. Minulla ei siis ole tarvetta käydä ostoksilla. Kävin viimeksi vaatekaupassa ostoksilla kaksi vuotta sitten. Sen sijaan kirppistelen kaiken mitä tarvitsen työni ulkopuolella ja koen sen olevan parhaita päätöksiäni ilmaston hyväksi – muodikas voi olla myös käytetyillä vaatteilla. Siihen koitan täälläkin aina kannustaa. Globaali vaatteiden tuotanto on KAKSINKERTAISTUNUT 2000-luvulla ja pikamuodin myyntiennätyksiä rikotaan edelleen. Kuluttajanäkökulmasta pikamuoti on lopulta asennekysymys. Kysymys siitä, mietitäänkö ostosta hetkellistä mielihyvää pidemmälle. Yksittäisen kuluttajan pitäisi miettiä miksi ostaa ja keneltä ostaa – lisäksi tuotteen käyttöikä on yksi merkittävimpiä tekijöitä kun mietitään sen luomia saasteita. Kymmeniä vuosia käytössäsi kestävä ajaton vaate on varmasti parhaita kulutuspäätöksiäsi ilmaston kannalta.

näin cyber-mondayn alla tahdon huomauttaa, että palauttamiset ja niistä koituvat liikennesaasteet vaikuttavat merkittävästi vaatteen luomaan saastemäärään. ole siis tarkkana myös nettiostoksillasi, vaikka palauttaminen olisikin ilmaista.

Sanomattakin lienee selvää, etten minä tai lähipiirini hankkinut mitään uutta mustana perjantaina. Ne meistä, jotka olivat odottaneet hyötytarvikkeen tulevan alennukseen kuukausia tietenkin hyödynsivät alennuksen – mikä on ansaittua. Väärä asenne kuluttamiseen kuitenkin on se, että ostetaan nyt niin paljon kun lähtee, kun halvalla saa. Käyttämättä jäänyt vaate on suurimpia ilmastosaasteitasi, koska koko sen luontiprosessi langasta Suomeen kuljettamiseen on ollut aivan turha. Tämä tieto kirpaisi myös omaa mieltä, kun mietin kuluttamistani, etenkin nuorempana. Päivän aikana tuli myös ilmi, että kuluttajakunta on erittäin kahtia jakautunutta. On tietoisia kuluttajia ja niitä, jotka eivät tahdo tiedostaa tai joita ei vaan todella kiinnosta – ja nämä kaksi ääripäätä ajautuvat jatkuvasti yhä kauemmas toisistaan. Toivoisin voivani sisällölläni tuoda jotakin molemmille. Niille, jotka kaipaavat inspiraatiota kestävämpään kuluttamiseen ja niille, jotka kokevat tilanteen aivan toivottomaksi. Tiedostavien kuluttajien määrä Suomessa on tutkimusten mukaan vain 10-30 prosenttia – se tarkoittaa sitä, että 70-90% suomalaisista kaipaa lisää inspiraatiota kestävämpään kuluttamiseen ja vihreisiin valintoihin. Moni sanoo syyksi hinnan – ekologisen vaatteen ei kuitenkaan tarvitse olla kallis. Tällä hetkellä istun junassa päälläni Zero Wasten t-paita, jonka valmistamiseen ei ole käytetty litraakaan vettä, mutta jolla on hintaa vain 19,90€. Niinpä. Satsataan mieluummin muutenkin muutamaan rakkaaseen vaatteeseen, kuin satoihin heräteostoksiin. Se tekee pitkällä tähtäimellä valtavan eron.

Yksikään kuluttaja ei voi olla täysin vastuullinen. jokainen voi silti tehdä jotakin paremmin.

On varmasti vielä paljon mitä voisin itse tehdä paremmin ja tahdon sitoutua jatkuvasti kasvamaan. En kuitenkaan koskaan tule olemaan täydellinen kuluttaja, niin kuin ei valitettavasti yksikään teistäkään. Jatkuvasti voi kuitenkin koittaa parantaa ihan pienilläkin teoilla. En ehkä shoppaile, mutta aion esimerkiksi tulevaisuudessakin lentää näkemään perhettäni valtameren toiselle puolelle. Nyt tietoisena kuluttajana ymmärrän kuitenkin kompensoida lentoni, valita suoran reitin ja uudenmallisen koneen. Kannustetaan toisiamme parempiin valintoihin inspiroiden syyllistämisen sijaan ja muistetaan, että meistä jokaisella on lopulta sama tavoite. Kaikista tärkeintä on ostaa oikeaan tarpeeseen ja vaalia omistamiaan vaatteita ja muita esineitä pitkään. Ihanaa uutta ja aurinkoista viikkoa jokaiselle <3

Lue minulta myös: ”Muodikkuus maksaa?”, ”Helsingin parhaat kirpputorit”, ”Älä osta mitään -päivä”, ”Miten shoppailla ekologisemmin?”

(Tämäkin) asu kuvauslainassa: HATTU – KN Collection TAKKI – 2NDDAY/Zalando HAME – Topshop/Zalando KENGÄT – Björn Borg LAUKKU – Unisa

Lue myös muita kiinnostavia bloggauksia aiheesta: ”Black Friday ei ole ratkaisu pienituloisten ongelmiin” & ”Vihreämpi perjantai” Valitettavasti, vaikka kuinka etsin en löytänyt enempää blogipostauksia aiheesta – toivottavasti näin tärkeästä jutusta ei vaieta vain kritiikin pelon takia. Onko teillä vinkata minulle lisää postauksia, joista saisi inspistä? xx

Pics: Joanna Suomalainen xx

6 ajatusta aiheesta “MUSTA VIIKKO JA REHELLISIÄ AJATUKSIA KULUTTAMISESTA”

 1. Ihana postaus Reetta! Kiitos kun linkkasit❤️ Tietenkään ei jaksa joka vuosi kirjoittaa samasta asiasta, mutta vitsit tykkään kun postailet kestävästä muodista 😘xx

  0
 2. Kiitos aivan tuhannesti inspiroivasta ja kannustavasta kommentista Jenni! Parasta kuulla, että mun sisältö toimii juuri mun arvojen takia – lämmittää sydäntä valtavasti❤️ Itse kieltäydyin kaikista Black Friday -kamppiksista, kuten kaikkina aiempinakin vuosina, mutta jokainen tyylillään. Pienet jutut (kuten se että somettajat puhuvat ylikulutusta vastaan) vievät lopulta pitkälle xx

  0
 3. Ihanaa että kirjoitit tästä tärkeästä aiheesta. Seuraan sinua juuri siksi että puhut vastuullisemman muodin puolesta ja pukeudut kirppisvaatteisiin – vuosi sitten päätin unfollata kaikki muotisomettajat, jotka mainostavat surutta pikamuotia. Jatka siis samaan malliin, mielestäni erotut eduksesi muista muotivaikuttajista! Ja kiitos kun jaat kirppistelyjuttuja, saan hirveästi niistä inspiraatiota, sillä olen lopettanut pikamuodin ostamisen 🙂

  Nyt Black Fridayna minua eniten ärsytti somessa se, että jotkut puolustelivat Ig Storyissaan ostavansa vain oikeaan tarpeeseen, mutta seuraavassa julkaisussaan mainostivat esim tauluja tai kännykänkuoria, joita kukaan ei oikeasti tarvtise. Mielestäni ei ole perusteltua että pienituloisena on Black Fridayna mahdollisuus vaihtaa Iphone 7 uusimpaan malliin tai ostaa kolmas talvitakki kaappiin. Se on vain huono tekosyy kuluttaa hyvällä omatunnolla. Pitäisi erottaa, mikä on oikeasti tarpeellista ostaa – ja sitä on melko harva tavara loppujen lopuksi. Vaikuttaa, että ihmisillä oikean tarpeen käsite hämärtyy alennusmyyntien alla, mikä on harmi (ja mainonnan tavoite).

  2+

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös