Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

KATEUDESTA VOIMAVARA?

Oletko kuullut sanottavan, että suomalaiset ovat kateellista kansaa? Välillä tuntuu, että kateus on niin normalisoitu olotila yhteiskunnassamme, ettei sen läsnäoloa edes tajuta pysähtyä ihmettelemään. Tietenkin kateuden tunteet ovat tiettyjen rajojen sisällä hyvinkin normaaleja, mutta matka terveestä kateudesta pakkomielteisyyteen on hyvin lyhyt.

Sosiaalinen media lietsoo kateuden tunnetta entisestään. Yhä useampi ajautuu vertailemaan omia huonoja hetkiään muiden huippuihin, eikä osaa olla tarpeeksi kriittinen kuluttamaansa sisältöä kohtaan. En tunne hirveän montaa tyyppiä, jotka jakaisivat itsestään itkuisia kuvia tai kertoisivat vaikeista elämäntilanteistaan kovinkaan avoimesti, mikä johtaa sosiaalisen median polarisoitumiseen yhä onnellisemman ja täydellisemmän sisällön kanavaksi. Ymmärrän sen täysin; harva tahtoo tallettaa huonoja hetkiään, etenkään suurelle yleisölle syynättäväksi, eikä pidäkään. Ongelma on siinä, ettei kaikkien medianlukutaito ole sillä tasolla, missä tajuaisi jokaisen elämään kuuluvan myös niitä huonoja hetkiä, jotka usein tapahtuvat kulisseissa.


Kateus on mielentila, joka merkitsee toisen paremmuuden, menestyksen tai muun sellaisen aiheuttamaa vihan, alemmuuden, mitättömyyden, huonommuuden, kykenemättömyyden, syyllisyyden tai harminsekaisen pahansuopeuden tunnetta.”
– Wikipedia

Kateudessa on kyse siitä, ettei osaa iloita toisten puolesta, vaan syyllistää toisia ja itseään siitä, ettei ole itse saavuttanut samoja asioita. Kateellinen ihminen keskittyy enemmän toisten suorituksiin kuin omaan menestykseensä ja näkee muiden saavutukset omina epäonnistumisinaan myötäilon sijaan. Kateus ei ole raskasta vain kateelliselle ihmiselle itselleen, vaan usein myös tämän lähipiirille.

Tässä asiassa meillä olisi paljon opittavaa jenkeiltä. Eräs itseäni paljon viisaampi juuri totesi minulle: ”Voi ajatella niin kuin jenkki: ”Tuo pystyi, niin mäkin teen ihan super kovasti töitä ja pystyn myös!” Tai kuten suomalainen: ”Tuo menestyi niin heitän piikkimaton sen eteen ja teen kaiken voitavani ettei se menesty enää yhtään enempää.””

Tärkeintä on oppia sisäistämään, ettei toisten menestys ja onni ole itseltä pois. Erityisesti pitää huolestua jos huomaa oman kateutensa olevan jatkuvaa. Tämä kierre muodostuu helposti, jos keskittyy vain toisten elämiin omansa sijasta. Kateus usein manifestoi itsensä vähättelynä ja juoruiluna, sekä jatkuvan tarpeena mollata toisen edistystä ja suorituksia. Jos kateuden kohde on oma ystävä, voi kateus vaikuttaa todella negatiivisesti ihmissuhteeseen tai jopa lopettaa sen. Kukaan ei kaipaa elämäänsä ystävää, joka jatkuvasti vähättelee tämän suorituksia ja haaveita. Siispä: kiinnitä huomiota ajatuksiisi ja sanoihisi. Koita keskittyä omaan elämääsi. Mitä enemmän fokuksesi on sinussa, sitä todennäköisemmin myös itse saavutat asioita joista haaveilet. Kun opit näkemään toisten menestyksen inspiraationa ja luottamaan siihen, että itsekin kovalla työllä voit saavuttaa samoja asioita, tulee elämästä paljon parempaa. Lopeta seuraamasta ihmisiä, joiden sisältö tuo sinulle aina pahan olon. Kateudessa vellominen katkeroittaa ja hidastaa – eikä anna sinulle mitään. Ellet sitten osaa ottaa sitä opetuksena. Tässäpä meille jokaiselle harjoiteltavaa. xx

Pics: Roosa Mononen <3

Tein aiheesta myös videon:

5 ajatusta aiheesta “KATEUDESTA VOIMAVARA?”

 1. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss
  and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

  0
 2. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace,
  when i read this paragraph i thought i could also make comment due to this
  brilliant piece of writing.

  0

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset uusista Shades of Scandi blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi. 

Vieritä ylös