AIOTKO ALOITTAA YOUTUBEN TAI BLOGIN? LUE TÄMÄ ENSIN

Sain kuluneella viikolla tällaisen viestin inboksiini: ”Mistä sä saat inspiraatiota blogaamisen/vlogaamiseen? Oon jo pitkään halunnut aloittaa oman kanavan, mutta mua pelottaa ihmisten ilkeys ja negatiivisuus. Nyttenkin kun luen eri tubettajien kommenttibokseja, tuntuu, että ihmisten negatiivisuudella ja ilkeydellä ei ole mitään rajaa ja kaikki tuntuu olevan huonosti. Miten sä olet uskaltanut ottaa riskejä ja olla ajattelematta muiden ilkeilyä/mielipiteitä?”

Ai että miten aiheellinen ja ajankohtainen, sekä myös hieman surullinen viesti. On kurjaa, ettei moni uskalla ilmaista itseään ja intohimoaan sen takia, että toiset pilkkaavat ja ilkeilevät. Välillä tämän päivän kommenttikulttuurista tulee mieleen koulukiusaaminen, ja onkin ihan aiheellista miettiä, onko valmis ottamaan myös kritiikkiä vastaan. En missään nimessä voi sanoa olevani turta muiden ilkeilylle. Ihmisten aivot ovat synnynnäisesti taipuvat muistamaan ja huomioimaan negatiivisen paljon voimakkaammin kuin positiivisen. Tämä johtaa juurensa evoluution historiaan, kun ihmiselle oli tärkeää huomioida ja muistaa ympäröiviä vaaroja säilyäkseen hengissä. Ja juuri tästä syystä yksi negatiivinen kommentti päihittää kymmenen positiivista. Lisäksi netissä ihmisten on niin helppo purkaa pahaa oloaan anonyymisti, että usein he eivät edes muista satuttavansa oikeaa elävää ja hengittävää ihmistä jolla on tunteet. Onnekseni olen vielä aika pieni tekijä tällä alalla, joten minuun ei kohdistu yhtä paljon huomiota kuin kollegoihini – ja näin on luultavasti myös sinun kanssasi, jos aloitat täysin uuden kanavan! En sano, että haukut eivät enää joskus sattuisi, mutta ne tuntuvat huomattavasti vähemmän kun niihin on ollut aikaa suhtautua vuosia ja ympärillä on hyvä tukiverkosto.

Lisäksi negatiivinen kommentointi on siirtynyt suurelta osin Jodeliin (anonyymiin nettipalveluun), josta sitä ei välttämättä tarvitse lukea (en suosittele edes lataamaan koko sovellusta, niin välttää paljon mielipahaa). Tämä on kiva muutos siinä mielessä, että haukut eivät tule varsinaiselle työ-/harrastuspaikalle, jolloin oman alustansa voi säilyttää ilon ja inspiraation paikkana. Jos tahtoo välttyä kritiikiltä alussa, on myös hyvä valita alustakseen ennemmin blogi kuin Youtube, sillä tuben kommenttikentässä olen huomannut huomattavasti enemmän negatiivisuutta, haukkuja ja ihmisiä, jotka ilkeilevät huvikseen – liekö alustan kulttuuri jotenkin niin erilainen? Voit myös valita blogissa, että päätät itse mitkä kommentit julkaistaan, jolloin sinun ei tarvitse antaa haukuille huomiota – ja tubessakin kommentteja voi poistaa. Alkuun kannattaa myös valjastaa kaikki läheiset ja tutut tukemaan harrastustasi – kerro heille miten innoissasi olet ja miten tärkeältä tämä sinusta tuntuu; ole rehellinen siitä, että tarvitset tukea ja tsemppausta että pääset hyvään vauhtiin! Ensimmäiset kommentoijani olivat ystäviäni jotka tiesivät miten palavasti halusin sisältöä tehdä – tuntui ihanalle aina vain palata blogin ääreen kun joku jaksoi tsempata ja kertoa lukevansa. Ja kun tässä hommassa pääsi hyvään draiviin ei loppua ole näkynytkään!

Minulle eniten varmuutta tekemiseeni tuo se, että tiedän itse minkä tähden tuotan materiaalia ja uskon koko sydämestäni tarkoitusperääni. Koen missioni puhua muun muassa mielenterveydestä ja ilmastoasioista kiinnostavalla tavalla tärkeäksi ja tarpeelliseksi ja siksi minun on ollut ”helpompi” suhtautua negatiiviseen kommentointiin, kuin nuorempana jolloin bloggasin kaikkea mahdollista elämästäni. Nyt koen sisältöni antavan enemmän muille, kuin negatiiviset kommentit onnistuvat minua lannistamaan. Myöskin rajojen veto on auttanut. En jaa enää yksityiselämääni kuten aiemmin. On helpompi ottaa kritiikkiä vastaan, kun se ei voi mennä henkilökohtaisuuksiin ja tiedän, etteivät vihaajat todella tiedä elämästäni mitään. Siispä vinkkinä myös se, että ainakaan alkuun ei kannata jakaa asioita, joiden avulla toiset todella pääsevät ihosi alle, sillä silloin heillä on myös aseet sinun satuttamiseesi ja saatat lopettaa kanavasi ennen kuin pääset edes kunnolla vauhtiin. Tässä asiassa auttaa se sama kuin kaikessa muussakin: mitä enemmän keskityt omaan tekemiseen, sitä vähemmän jää aikaa muiden tarkkailuun ja heidän kommenttiensa kuunteluun!

Tartu rohkeasti unelmaasi sarvista ja ota kamera käteen! Pidä aina mielessä, että tämä on sinun elämäsi ja kaikista tärkeintä on tehdä asioita, joita kohtaan itsellä on intohimoa. Kun aidosti on oma itsensä, myös muut aistivat sen ja aidoista ihmisistä yleensä myös pidetään! Yleensä se on myös niin, että rohkeat tekee ja kateelliset huutelee, mikä kannattaa pitää mielessä. Tsemppiä ja intoa uudelle kanavalle, täällä on tilaa meistä jokaiselle xx

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset uusista Shades of Scandi blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi. 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Vieritä ylös