8+1 OLISINPA TIENNYT TÄMÄN ENNEN YLIOPISTOA 

Nämä asiat olisin tahtonut tietää, ennen kuin aloitin yliopiston… Sain viimeviikolla aihe-idean ja tiesin heti kenen kanssa tahdoin puhua siitä videolle. Soitin siis Roosalle, ja pian istuimme jo toimistolla jakamassa meidän kokemuksia Helsingin yliopistosta tubeen! Videolta näette paljon lisää, mutta listaan silti tähän muutaman neuvon, joista voi kenties olla teille iloa. Onko kukaan sillä puolen ruutua aloittamassa nyt yliopistoa ensi kertaa? Entäs jo opiskelevat, olisiko teillä listaan lisätä yllätyksen aiheita?

1. Olet omillasi – Niin vuokranmaksun, ruokailujen kuin opintojenkin kanssa. Harva professori tarkistaa läsnäolijoita ja siksi onkin tärkeää pitää itse aikatauluistaan ja opiskeluistaan huolta. On myös täysin omalla vastuullasi, että ehdit syödä ja nukkua, ja että budjettia löytyy vuokranmaksuun – kukaan ei tule tarkistelemaan näitä sinulta. Suosittelen laittamaan heti kättelyssä vuokran menemään automaatilla vuokranantajalle, jottei unohduksia pääse käymään. Pakkaa myös lääkekaappi täyteen hyvissä ajoin, sillä flunssan iskiessä sinulla ei välttämättä ole ketään, joka kävisi puolestasi apteekissa.

2. Aikataulut ovat vapaita, mutta töitä riittää silti – Yliopistossa tuntuu, että aikataulut ja kalenterinäkymät eivät todellisuudessa merkkaa mitään. Muutama tunti viikossa yhtä kurssia voikin todellisuudessa vastata päiviä itsenäistä opiskelua ja materiaalin kertaamista – älä siis innostu liikaa, jos kalenterisi on alkuun tyhjän oloinen. Katso ensin, miltä kurssien itsenäisen työn määrä näyttää ja pakkaa vasta sitten kalenteriisi kaikki ylimääräinen.

3. Rahallinen stressi – Uusi rahatilanne voi ainakin alkuun ahdistaa, mutta silti, 30 tuntia viikossa on aivan liikaa töitä (tämän opin kantapään kautta). Opintolainat on keksitty syystä, eikä kukaan voi venyä jokapaikkaan samaan aikaan. Valitse siis mihin laitat fokuksesi, ja keskity siihen!

4. TARVITSET 45 opintopistettä vuodessa – tai opintotukia ei tule. Tästäkin syystä kannattaa miettiä, paljonko töitä ehdit todellisuudessa tekemään opintojen ohella. Huomautuksena myös se, että kurssipisteitä ei tipu ennen kuin pääset tentin läpi, joten kursseja kannattaa ottaa tätä minimimäärää enemmän, vaikkei sinulla ajallisia valmistumistavoitteita olisikaan.

5. Yksin asuminen – voi olla alkuun todella raskasta ja se maksaa – etenkin Helsingissä vuokrat hipovat taivaita, joten jos mitenkään voit jakaa asuntosi jonkun toisen kanssa, suosittelen sitä lämpimästi. Sekä minulla, että Roosalla on positiivisia kokemuksia kämppistelystä. Rahallisen helpotuksen lisäksi toisen kanssa asuminen auttaa myös kriisitilanteissa ja luo turvaa, eikä mahdollinen yksinäisyys uudella paikkakunnalla tunnu niin pahalta.

6. Syöminen – Opettele muutama nopea ruoka ja muutama edullisempi ruoka jo ennen omillesi muuttoa. Myös mealprepping on hyvä ottaa haltuun ihan viimeistään silloin, kun muuttaa oman katon alle. Tee isoja annoksia ruokaa ja laita ateriat valmiiksi eväsrasioihin, jotta annokset on helppo ottaa mukaan jääkaapista. Etukäteen on vaikea edes kuvitella, miten kiireinen sitä tuleekaan olemaan, mutta omasta kokemuksestani ainakin sanon, että nopeat ruuat tai etukäteen kokkaaminen ovat avaintekijöitä arjessa!

7. Juhliin kannattaa osallistua, vaikkei joisi – Etenkin alkuun ihmisiin tutustuminen voi olla vaikeaa, ellei ole oma-aloitteinen ja osallistu juhliin. Vaikka menoja tuntuu tulevan joka tuutista, tulevat saman alan opiskelijoiden kanssa solmitut ystävyyssuhteet helpottamaan opintoja ja koestressiä myöhemmin, joten niihin kannattaa panostaa! Kukaan muukaan tuskin tuntee ketään entuudestaan, joten olette kaikki samassa veneessä – jätä siis turha stressi kotiin ja pidä hauskaa.

8. Muista ottaa hyöty irti terveyspalveluista jo ensimmäisenä vuotena! – Ensimmäisenä vuonna esimerkiksi hammaslääkäri on ilmainen – mene jonoon heti, kun opinto-oikeutesi alkaa ja hyödynnä terveyspalveluita! Harmikseni opin asiasta vasta toisena vuotena, vaikka ovat ne opiskelijoiden terveyspalvelut silti ihanan edullisia ja laadukkaita, suosittelen lämpimästi.

+1. Ota ilo irti! – Vaikka opiskeluun kuuluu paljon stressiä ja paineita, on yliopisto myös ihanaa aikaa ja on syytä juhlia, että ylipäänsä pääset jatkokouluttautumaan! Muista siis myös nauttia matkasta xx

Kuvat: Juuli Rönkä

Katso myös video!! :

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset uusista Shades of Scandi blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi. 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Vieritä ylös