KOTIMAAN MATKAILU: LÄNSI-SUOMEN ROADTRIP AUTOLLA (1/2)

Suomen kauneimmat kesäkohteet yhdellä viikon mittaisella roadtripilla: Autolla ja teltalla Hailuodosta Kalajoen ja Yyterin kautta Saariston rengastielle. Nyt listaan teille matkan parhaat nähtävyydet, yöpymispaikat ja reitit!

Moikka ihanat, pitkästä aikaa!♥ Kotiuduin tänään Helsinkiin ja täytyy sanoa, että vaikka onkin ihanaa makoilla omassa sängyssä, oltaisiin voitu jäädä tien päälle pidemmäksikin aikaa. Mietittiin molemmat tosissamme, että olisi ollut todella luontevaa matkata vielä toinen viikko putkeen, mutta valitettavasti reissun toisella osapuolella ei ollut enempää lomaa jäljellä, eikä siis oltu pidempää matkaa suunniteltukaan. Meidän reissu sujui ilman mitään (suurempia) ongelmia ja oli heittämällä parhaita viikkoja elämässäni! Tästä tulee monen postauksen sarja, jolla toivottavasti voin inspiroida edes yhtä teistä harkitsemaan kotimaanmatkailua lomavaihtoehtona. Halpaa, turvallista ja kaikista tärkeintä; niin hauskaa ja kaunista. Here we go!

Ensimmäinen pysähdyspaikka: Hailuoto.

Lähdettiin liikkeelle maanantai-aamuna kello yhdeksältä. Nappasin matkaseurani kyytiin Lahdesta, josta piti olla matkaa perille reilu 7 tuntia, mutta meillä meni yli yhdeksän. Matkalla pysähdyttiin muutaman kerran ja perillä odotimme Oulusta lossia puolitoista tuntia. Pitkän matkan jälkeen se harmitti hieman, mutta onneksi satamassa oli pieni kahvila josta sai kahvia ja pullaa. Olimme soittaneet etukäteen Ravintola Ailastolle ja varanneet yöksi telttapaikan. Saavuimme myöhään, mutta paikalla meitä odotti mitä ihastuttavin vanha herrasmies, joka antoi meille avaimet ulkona sijaitsevaan rakennukseen joka sisälsi keittiön, wc: ja suihkun. Satoi kaatamalla ja maa oli läpimärkä; oli ihanaa päästä sisälle kokkaamaan. Lopulta päädyttiin myös jäämään tähän keittiötilaan yöksi, mikä ei varmasti ole suositeltavaa, mutta olimme ainoat ihmiset paikalla ja kenkämme olivat läpimärät jo rakennukseen kävelemisestä. Hyvin nukutun yön jälkeen siivosimme jälkemme ja lähdettiin heti aamusta katsomaan mitä kaikkea Hailuodolla oli tarjottavanaan – ja sitähän riitti!

Kun käyt Hailuodolla katsasta ainakin nämä:

Hailuodon majakka ja kalastajatorpat – Marjaniemeen löydät ajamalla saaren päätietä suoraan loppuun saakka. Perillä odottaa upean merimaiseman lisäksi vanha majakka ja punaiset kalastajatorpat. Paikka on kokonaisuudessaan kuin suoraan unesta.
Lintutornit – Pysäkiksemme valikoitui Kirkkosalmen Lintutorni, joka sijaitsi järven lähettyvillä. Maisema oli todella kaunis ja läheltä lähti myös luontopolku, jonka varrella paikallinen kasvillisuus tuli tutuksi.
Hailuoto Organum – Hurmaava tilataideteos, jonka on suunnitellut akustiikkataiteilija Lukas Kuehne. Paras ystäväni omaa upean äänen ja viihdyimme teoksen sisässä pitkään. Tilassa sai puhua ja laulaa ja sen eri osat teosta kaikuivat eri tavoilla. Aivan ihana ja harvinainen kokemus!
Paikallinen kulttuuri – Kaikki vastaan tulevat autot vilkuttivat tiellä ja ihmiset olivat valtavan mukavia, tämä olisi siis varmasti hyvä paikka vierailla myös tapahtumien aikaan tai käydä vaikkapa lounaalla.
+Emutarha – Tämän huomasin vasta äsken tarkistaessani netistä paikkojen nimiä tähän postaukseen. Jäi siis meiltä välistä, mutta olisi takuulla hauska paikka katsastaa!

+Pienet varoituksen sanaset: Kaikki Hailuodon karttaan merkityt paikat eivät ole ympäri vuoden avoinna. Jouduin pakiittamaan kaksi kilometriä autolla lähes upottavaa hiekkatietä, sillä matkalla lintutornille edessä olikin odottamaton tiesulku, eikä kääntömahdollisuutta. Lisäksi luodolla oli paljon punkkeja. Sain ensimmäistä kertaa yhden selkääni ja jouduin käydä poistattamassa sen seuraavan kohteen infopisteellä, turistin tarkkaillessa tapahtumaa innolla. Nyt naurattaa, mutta silloin ei niinkään!


Toinen pysähdyspaikka: Kalajoki

Seuraavana vuorossa oli Kalajoki. Otimme ensin lautan maihin ja jatkoimme sitten muutaman tunnin etelään päin. Jälleen jouduimme odottelemaan lossia kioskilla alkuun, mutta tällä kertaa palvelemassa oli niin ihastuttava mies ja hänen Doris-koiransa, että viihdyimme paremmin kuin hyvin. Perillä kohteessa meitä odotti tilava leirintäalue hyvillä huoltorakennuksilla ja valmiilla tulipesillä. Myös sijainniltaan leirintäalue oli parhaalla paikalla kaikista joissa vierailimme: suoraan rannalla. Siinä tuli ihailtua auringonlaskua iltapalaa laittaessa ja käveltyä rantaa suihkun jälkeen. Maisema oli kaunis, mutta paljoa muuta Kalajoella ei meille ollut tarjottavanaan. Sää oli aurinkoinen, mutta viileä ja ympäröivät aktiviteetit hintavia, vaikka vapaapudotusta tosissani mietinkin. Tämä oli meidän molempien mielestä reissun ainut kohde, jonka olisi voinut jättää myös näkemättä – vaikka se kaunis olikin. Kalajokea hehkutetaan paljon, mutta luulen sen johtuvan suurimmaksi osaksi sen Juhannuksen riennoista. Olen myös kuullut, että täälä näkisi Suomen kauneimmat auringonlaskut ja -nousut, ja onhan tällainen paikka Suomessa myös todella harvinainen! Seuraavassa postauksessa näette kuitenkin meidän lempipysähdykset, joten pysykää kuulolla!

 
 

LUE LISÄÄ:

KOTIMAAN MATKAILU: LÄNSI-SUOMEN ROADTRIP AUTOLLA (2/2)

ENSIKERTALAINEN: MITÄ PAKATA MUKAAN VIIKON MITTAISELLE ROADTRIPILLE

​​ ​​ ​​​​

57 ajatusta aiheesta “KOTIMAAN MATKAILU: LÄNSI-SUOMEN ROADTRIP AUTOLLA (1/2)”

 1. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Appreciate it!

  0
 2. Someone essentially help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish extraordinary. Magnificent job!

  0
 3. Spot on with this write-up, I absolutely believe this web site needs far more
  attention.
  I’ll probably be returning to read
  through more, thanks for the info!

  0
 4. Great work! That is the kind of information that should be shared around the web. Disgrace on Google for now not positioning this post higher! Come on over and talk over with my website . Thanks =)

  0
 5. I think this is among the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

  0
 6. What i don’t realize is actually how you’re not actually much more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, produced me personally consider it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

  0
 7. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

  0
 8. You need to take part in a contest for among the very best blogs on the internet. I will recommend this internet site!

  0
 9. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks However I am experiencing trouble with ur rss . Do not know why Can not sign up for it. Could there be anyone getting identical rss issue? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

  0
 10. Hello There. I found your weblog the usage of msn. That is a very smartly written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  0
 11. Spot on with this write-up, I really think this web site wants rather more consideration. I’ll in all probability be again to read way more, thanks for that info.

  0
 12. I love what you guys are usually up too. This kind of clever work and coverage! Keep up the very good works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

  0
 13. Hello.This post was extremely remarkable, especially since I was looking for thoughts on this matter last week.

  0
 14. Good post. I learn something tougher on totally different blogs everyday. It should at all times be stimulating to learn content from different writers and practice slightly something from their store. I’d want to use some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a link in your web blog. Thanks for sharing.

  0
 15. you’re really a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent job on this topic!

  0
 16. I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be exactly I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on most of the subjects you write regarding here. Again, awesome site!

  0
 17. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will definitely be back.

  0
 18. My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page yet again.

  0
 19. Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect website.

  0
 20. Good post. I be taught something more difficult on completely different blogs everyday. It’ll all the time be stimulating to learn content from different writers and follow a bit one thing from their store. I’d prefer to make use of some with the content material on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a link in your net blog. Thanks for sharing.

  0
 21. I carry on listening to the news bulletin speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

  0
 22. I was curious if you ever thought of changing the layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

  0
 23. Encontre as Melhores Ofertas e Cupons no Os10Melhores. Reunimos promoções de Smartphones, TVs, Moda e muito mais. O menor preço nas melhores lojas.

  0
 24. Encontre as Melhores Ofertas e Cupons no Os10Melhores. Reunimos promoções de Smartphones, TVs, Moda e muito mais. O menor preço nas melhores lojas.

  0
 25. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

  0
 26. I truly wanted to jot down a simple remark to be able to say thanks to you for the lovely guides you are posting on this site. My rather long internet research has now been honored with useful strategies to go over with my friends and classmates. I would admit that we site visitors are really endowed to dwell in a remarkable website with very many wonderful people with useful guidelines. I feel really lucky to have used the website and look forward to so many more thrilling times reading here. Thanks once again for everything.

  0
 27. Useful information. Lucky me I found your site accidentally, and I’m shocked why this twist of fate did not came about in advance! I bookmarked it.

  0
 28. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal website.

  0
 29. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

  0
 30. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  0
 31. Its such as you learn my mind! You appear to understand a lot approximately this, such as you wrote the guide in it or something. I feel that you just can do with a few to pressure the message home a little bit, but other than that, that is fantastic blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

  0
 32. Great web site. Plenty of useful information here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your sweat!

  0
 33. you’re really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a great job on this topic!

  0
 34. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your site? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Thanks!

  0
 35. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may return once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  0
 36. Hey very cool website!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your site and take
  the feeds also? I am satisfied to search out numerous useful info right here within the put up, we need develop more strategies in this regard, thanks
  for sharing. . . . . . adreamoftrains web host

  0

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset uusista Shades of Scandi blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi. 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Vieritä ylös