Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

MITEN SAADA PAREMPI ITSETUNTO?

Itsetunnon parantaminen ja vahvistaminen on ollut minulle aikaa vievä prosessi. Nuorempana olin todella riippuvainen siitä, mitä muut minusta ajattelivat. Myöhemmin elämässäni ymmärsin, että jos itsetuntonsa rakentaa täysin muiden ihmisten varaan, ei koskaan ole kylläinen. Jatkuva hyväksynnän hakeminen ja ulkoa käsin ohjautuminen on uuvuttavaa mielelle, eikä tuo elämään mitään lisää. Kaikki lähtee itsensä hyväksymisestä juuri sellaisena kuin on. Mietin nuorempana, että hyväksyn itseni sitten kun. Sitten kun olen kauniimpi, laihempi, halutumpi ja suositumpi. Sitten kun saan ympäriltäni entistä enemmän suitsutusta ja hyväksyntää – sitten kun olen muiden silmissä täydellinen. Minulle valaistuminen tapahtui eräs ilta, kun kuuntelin puhetta itsensä rakastamisesta. Siinä puheessa sanottiin lause jonka olen kuullut niin monta kertaa ennenkin; on hyväksyttävä itsensä juuri näin kuin on, sillä hetkellä kun kuuntelee tätä puhetta. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta kun se todella kolahti, ja kovaa. Makasin silloin sängyssä tuntien itseni todella epäviehättäväksi (hiukset pesemättä, meikinjämiä naamassa, vatsa turvoksissa you know the drill) ja koin jonkin valaistuksen. Minun on hyväksyttävä itseni juuri näin. Ei sellaisena mikä olen huomenna laittautuneena, tai mikä ihminen haaveilen tulevaisuudessa olevani vaan likaisine hiuksineni ja turvonneine vatsoineni. Tällaisena kuin olen tässä hetkessä. Miten monta vuotta menisikään hukkaan jos aina janoaisin jotain lisää, jotta voisi arvostaa itseään. Loputon tulevan jahtaaminen ei ainakaan tee kellekään parempaa itsetuntoa tässä hetkessä.

On hyväksyttävä itsensä sellaisena kuin on, tässä hetkessä, kun luet tätä, kaikkine virheineen ja erheineen. Ei odotettava jotakin huomista, joka ei välttämättä saavu.

Parempi, kauniimpi, viisaampi, hoikempi sinä saattaa hyvinkin odottaa jossakin hamassa tulevaisuudessa, mutta se ei ole se ihminen joka olet tänään. Tärkeintä on hyväksyä itsensä koko matkan ajan.

On hyvä miettiä, mikä minun itsetuntoani on alkujaan edes syönyt? Omalla kohdallani lista on tämän näköinen: Muiden mielipiteiden ajatteleminen, muutama ihmissuhde joissa minua ei arvostettu sellaisena kuin olin, oma vaativuus. Nyt kun jälkikäteen miettii, näistä kaikista olisi voinut hankkiutua eroon jo paljon aiemmin. Itsetunnolleni on tehnyt hyvää kaikki ne rakastavat ja tukevat ihmissuhteet, jotka todistavat minulle jatkuvasti, että olen maailman paras tyyppi silloinkin kun itken. Lisäksi tapasin erään terapeutin, joka osasi herätellä minua ja hyvin. Hän kyseenalaisti uskomuksiani suoraan ja haastoi todella negatiivisia ajatuksiani, pelkäämättä provosoida – hänen suorat sutjautuksensa toimivat kertaheitolla. Välillä tarvitsee vain jonkun ulkopuolisen ravistelemaan. Nykyään tiedän olevani hyvä ja hyväksyttävä tässä hetkessä, tällaisena – sängynpohjalla ja väsyneenäkin. Tiedän myös oman arvoni ja sen, että jos vielä kohtaisin jonkun jolle en kelpaa, ei minulla olisi mikään tarve miellyttää. Riitän itselleni juuri näin, enkä tarvitse ihmisiä ympärilleni jotka eivät ajattele minusta samoin.

En voi vielä itsekään sanoa, että olen täysin maalissa, mutta tänä päivänä minua eivät ulkopuoliset kommentit hetkessä hetkauta, kuten olen jo aiemmin kirjoittanut. Sisäiset sitten taas sitäkin enemmän ja siksi omaan sisäiseen dialogiinsa onkin kiinnitettävä paljon huomiota. Olen mollannut itseäni kaksin käsin nuoruus-vuosinani ja jotkin ajatusmallit vain juurtuvat. Tärkeintä on saada itsensä kiinni, kun mollaa itseään. Hyvä harjoitus itseensä tutustumiseen on meditointi. Laita ajastin 5 minuutin päähän ja sulje silmät. Koita keskittyä tarkkailemaan ajatuksiasi tämä viisi minuuttia ja huomaa, millaisia asioita mieleesi ponnahtaa. Sellaista mitä ei tiedosta ei myöskään voi korjata – siksi omiin ajatuksiinsa on tutustuttava, jotta niitä voi kehittää! Mieti omia vahvuuksiasi, kykyjäsi, asioita jotka tekevät onnelliseksi, etenkin silloin kun tuntuu, ettei olosi ole parhaimmillaan. Ota vastuu omasta elämästäsi ja päätöksistäsi. Opettele sanomaan ei ja kyllä silloin kun haluat. Mitä paremmin tiedostat ajatuksesi ja mitä rehellisempi niistä olet, sitä nopeammin itsetuntosi myös kasvaa ja kehittyy.

Mitä mukavampi sinulla on omassa kehossasi ja päässäsi, sitä enemmän vedät puoleesi myös samanhenkistä porukkaa. Eilen kävelin Aleksanterinkatua päästä varpaisiin leopardiasussa, vaaleanpunaisine hiuksineni ja minut pysäytti mies, jonka mielestä näytin aivan upealta. Juteltiin siinä kymmenisen minuuttia ja tajusin, että mitä anteeksipyytelemättömämmin olen oma itseni, sitä varmemmin saan myös elämääni samanhenkisiä ihmisiä. Minun ei tarvitse olla täydellinen ja jokaisen silmää miellyttävä ollakseni paras versio omasta itsestäni. Tai edes olla se paras versio hyväksyäkseni itseni – kaikki lähtee meistä itsestämme. Kyllä mietin siinä kohtaa, kun tällä lookilla Kiasman portailla ihmisten näytillä kuvattiin, että olen tullut pitkän matkan siitä nuoresta epävarmasta ihmisestä, jota muiden mielipiteet niin kovasti heiluttivat. Kauneinta on huomata kasvu niin itsessään, kuin muissakin. Kaunista päivän jatkoa jokaiselle xx

Pics: Laura

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset uusista Shades of Scandi blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi. 

Vieritä ylös