Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

THE BIGGEST THING YOU CAN DO FOR GLOBAL WARMING (&IT ONLY TAKES 9 MINUTES)

(Kyseessä omat mielipiteeni aiheesta)

Vaalit ovat aivan nurkan takana, tarkalleen ennakkoäänestys alkaa huomenna. Tuntuu, että politiikan ja viestinnän opiskelijana minun on aivan pakko ottaa kantaa tähän aiheeseen sillä tahdon kannustaa meistä jokaikistä äänestämään. Vaikka tuntuisi, ettei politiikka ole sun juttu tai et siitä paljoa ymmärrä toivon, ettet ihan vielä luovuta tämän postauksen suhteen nimittäin kyseessä on todella tärkeä päätös niin sulle, sun tulevaisuudelle, Suomelle kuin meidän ilmastollekin. Jäin kuukausi sitten tuijottamaan luennoitsijaa suu auki tämän kertoessa Suomen ilmastopolitiikasta. En tiennyt tahdoinko huutaa vaiko itkeä. Toivottavasti osaan sanoittaa hänen kertomansa selkeällä suomenkielellä teille. Se menisi jotenkin näin: Suomen puolueita muodostaessa ilmastonmuutoksesta ei ollut vielä mitään puhetta, joten sen torjuminen ei kuulunut niiden edistämiin asioihin. Tämän johdosta ilmastonmuutos jakaa puolueita kahtia sisältä, sillä niiden jäsenten mielipiteet eroavat niin vahvasti toisistaan. Jotta puolueet voisivat siirtää huomion pois erimielisyyksistään, he sanovat, että ”päätökset tulisi tehdä EU:n tasolla”, eikä Suomessa puolueiden toimesta. Nyt tulee kuitenkin se tärkein: Euroopan Unioni EI VOI tehdä ilmastonmuutosta hillitseviä päätöksiä vielä monenmoniin vuosiin, sillä EU:lla ei ole oikeutta puuttua esimerkiksi jäsenmaiden energiapolitiikkaan. Summa summarum: Ilmastonmuutosta hillitsevät päätökset on tehtävä jäsenmaiden sisällä. Suomen on päätettävä omasta ilmastonmuutoksen hillitsemisestään. Päättäjien on puhuttava ilmastonmuutoksesta, sekä Suomen osuudesta siinä ja tehtävä ratkaisuja Suomen yleisessä kannassa asiaan. Itse toivoisin Suomen näyttävän esimerkkiä muille maille toiminnallaan, ja lisäävän tarpeellisia veroja ja antavan tarpeellisia lisiä tukeakseen tiettyjä, kestäviä, valintoja. Esimerkiksi yksi konkreettinen haaveeni olisi, että kauppakeskusten tulisi kierrättää muovijätteensä (valitettavasti monissa kauppakeskuksissa kauppojen sisällä syntyy kiloja muovista pakkausjätettä päivässä mutta työntekijöillä ei ole laisinkaan muovinkierrätys-mahdollisuutta – tuntuu varmasti läpsylle naamaan niille yksilöille jotka tekevät itse kaikkensa oman muovinsa vähentämiseksi, kun toisaalla Suomessa sitä dumpataan kiloja sekajätteeseen…)

On erityisen tärkeää, että etenkin nuoret äänestävät, nythän on kyse meidän tulevaisuudestamme! Ihana @aurorabinder sanoi todella hyvin kantaaottavassa storyssaan ”Ei haittaa, vaikka politiikka ei sulle ole tuttua, mutta on tosi tärkeää tiedostaa, että äänestämättä jättäminen on suoraan vihapuhetta jakavien taskuun!”. Niinhän se on. Viime eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat toiseksi eniten ääniä. Tänä vuonna toivoisin hieman eri tilannetta. Minulle ei ole merkitystä onko sinulle tärkeintä ilmastonmuutos, vanhempainvapaat, tasa-arvo vai kenties halvat julkiset kulkuvälineet kunhan sinä menet vaalipaikalle ja äänestät omien arvojesi mukaisesti! Jos et vielä tiedä ehdokastasi saat hyvän suunnanannon helpolla ja nopeasti esim tästä: vaalikone. Kannattaa myös tsekata puolueen yhteiset kannat, sillä valitettavasti yhden edustajan oma mielipide ei tarkoita, että asiaa edistettäisiin eduskunnassa (yksittäisten kansanedustajien tekemistä lakialoitteista vain 0,1% menee läpi, mutta puolueen yhdessä ajamista asioista tehdään konkreettista edistystä).

Vaalitestien mukaan oma unelmieni eduskunta koostuisi pääasiassa vihreistä, vasemmistolaisista ja feministeistä ja tiedän sen kyllä osuneen naulan kantaan. Se, mitkä puolueet ajavat sun asioita on sun juttu, mutta itse tiedän antavani ääneni ilmasto edellä, sillä koen sen näiden vaalien tärkeimmäksi teemaksi jatkuvasti pahenevan ilmastokriisin takia ja tahdon asioihin päätäntätasolla konkreettista muutosta. Ja pian. Liian harva nuori äänestää ja tällöin lopullinen päätös siitä, miten Suomen varoja jaetaan kaatuu vanhemmalle ikäpolvelle. Mä puhun nyt JUURI SULLE. on hölmöä ajatella, että tällaiset asiat koskee muita muttei itseään´. Niin mäkin joskus nuorena ajattelin, mutta onneksi en ajattele enää. Vitsit miten siistiä on oikeesti vaikuttaa konkreettisesti Suomen päätöksentekoon! Näiden vaalien jälkeen aion äänestää Euroopan Parlamentin vaaleissa siitä, ketkä Suomea EU:ssa edustavat. Ja huh kun on ollut antoisaa jutella ystävien kanssa heidän ehdokkaistaan ja siitä, millaisia asioita kukin tahtoo edistää ja kannattaa. Suosittelen ottamaan puheenaiheeksi – siinä oppii niin paljon uutta toisesta ja toivottavasti toinen oppii myös sun kannoistasi lisää. Avarretaan yhdessä toistemme näkökenttiä ja jaetaan hyvää, koskaan ei voi tietää liikaa tai oppia liian paljoa uutta xx

Lyhyesti ja ytimekkäästi: ennakkovaalit alkavat huomenna, jos olet yli 18 vuotta, ÄÄNESTÄ!

Ennakkoäänestys on 3-9.4 ja vaalipäivä 14.4!

Muista äänestää, meidän kaikkien takia <3 Jos olet äänestämässä ensikertaa, lue miten ja missä vaikkapa tästä!

Pics: @LiisaKivi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset uusista Shades of Scandi blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi. 

Vieritä ylös