Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

WW: GET OFF THE PHONE – 9 HELPPOA VINKKIÄ VÄHENTÄÄ AIKAASI PUHELIMELLA

Moikka kaikki ja ihanaa keskiviikkoa! Tänään puhutaan tärkeästä aiheesta: puhelimista. Nämä välttämättömät viestinnän välineet jotka ovat läsnä elämissämme; halusimme tai emme. Nykyään on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että jokaisen oletetaan olevan tavoitettavissa kaikkina vuorokauden tunteina – ei ihme, että puhelinriippuvuus on yleinen termi. On vaatinut pitkää totuttamista, että ystäväni tietävät että tuskin vastaan ensimmäiseen tuntiin viesteihin – joskus en koko päivänä, ennen kuin ehdin kunnolla istua viestin ääreen illalla, päivän aktiivisten menojen ollessa pulkassa. Puhelin aiheuttaa jatkuvaa stressitilaa ymmärsimme sitä tai emme. On tehty tutkimuksia joiden mukaan ihmisen aivot reagoivat puhelimen viestiääneen tai tärinään samalla tapaa kuin vaaratilanteeseen. Taistele-tai pakene moodimme on siis jatkuvasti käynnissä ja aivomme rasituksessa – siksi on äärimmäisen tärkeää paastota puhelimestaan edes silloin tällöin, jotta pääsee kunnolla laskeutumaan. Päätin kirjoittaa aiheesta ihanan kaimani innoittamana. Istuimme aamiaiselle yhdessä muutama viikko sitten ja heti ensimmäisenä Roosa sanoi nähneensä Instagramistani, että vietän vain 40 minuuttia päivässä puhelimella – ”Miten ihmeessä sä teet sen?!”. Viikko tämän keskustelun jälkeen Roosa kertoi nähdessämme innoissaan, että on tiputtanut myös oman ruutuaikansa yli kolmesta tunnista alle tuntiin ja pysynyt siinä; hän vaati että kirjoitan aiheesta kaikille! Siispä miten vähentää aikaa puhelimella helposti, here we go:

1. Opettele olemaan päivän ensimmäiset ja viimeiset kaksi tuntia ilman puhelinta. Päivän kulun ja unen saannin kannalta päivän ensimmäiset ja viimeiset tunnit ovat ratkaisevia. Jos onnistut aloittamaan päiväsi ilman puhelinta, vietät sillä suurella todennäköisyydellä myös päivän mittaan paljon vähemmän aikaa, kuin jos aloittaisit päiväsi sitä selaamalla. Jos taas aloitat päiväsi nappaamalla puhelimesi käteen ensimmäisenä, opetat aivosi hakemaan samaa nopeaa mielihyvää paljon useammin – lisäksi laitat pääsi rasitustilaan ensimmäisenä aamusta sen sijaan, että heräisit rauhassa uuteen päivään. Viimeiset tunnit ennen unta vaikuttavat unen laatuumme myös muunkin, kuin sinisen valon takia (joka siis häiritsee kehon luontaista melatoniinin tuottoa ja vaikeuttaa nukahtamista) – ne vaikuttavat uniimme. Viimeiset asiat joita ajattelet illalla jäävät pyörimään alitajuntaasi ja vaikuttavat myös unenlaatuusi – suosittelen siis etenkin painajaisista kärsiviä jättämään puhelimenkäytön pois ennen nukkumaanmenoa! Jotta myös pysyisit päätöksessäsi yhden kokeilun jälkeen perustele itsellesi huolellisesti, miksi olet tehnyt tämän valinnan niin lipsahtaminen on vaikeampaa.

2. Vapaapäivinä poista some puhelimesta. Niin mitä? Itselleni toki some on myös työtä, mikä selittää hyvin sen miksi en voi roikkua somessa vapaapäivinäni – aivoni eivät pääsisi ollenkaan levolliseen olotilaan. Some kuitenkin rasittaa myös niitä, joille se ei ole työ. Jatkuva vertailu siihen mitä muut tekevät, käden automaattinen hakeutuminen luurille ja jokaiseen ilmoitukseen reagoiminen häiritsevät keskittymistä itse hetkeen ja siitä nauttimiseen. Tämä on yksi suuri syy siihen miksi ihmisten keskittymiskyky laskee jatkuvasti – mutta asia on onneksi korjattavissa! Itse poistan Instagramin puhelimestani vähintään päiväksi viikossa ja ruutuaikani pysyykin tänä vapaapäivänä (yleensä lauantaisin) vartissa – mikä sen palauttavampaa.

3. Sovi menoista soittamalla, älä tekstaten. Tämä voi kuulostaa hieman turhalle hifistelylle, mutta viestikeskustelut raahautuvat usein tuntien mittaisiksi ja tarkistelet jatkuvasti puhelintasi viestien toivossa. Helpoiten homma käy muutamassa minuutissa, kun otat puhelimen käteesi ja soitat.

4. Sijoita puhelin toiseen huoneeseen tai ainakin piilota se. Tämä on yksi tärkeimmistä vinkeistäni! Välillä ihan vain heitän sanomalehden luurini päälle, jottei se olisi näkyvilläni. Pelkkä puhelimen näkeminen huonontaa keskittymiskykyämme. Tiedät takuulla sen tunteen, kun käsi automaattisesti hakeutuu puhelimelle ilman, että edes ajattelet asiaa sen kummemmin. Jos mitenkään mahdollista, puhelimen jättäminen toiseen huoneeseen tai vaikka kotiin ulos lähtiessä virkistää ja antaa sinulle mahdollisuuden nauttia tilanteista ihan uudella kokemuksen tasolla ja keskittymiskyvyllä. Itseäni ainakin ahdistaa katsoa, miten jokainen vastaantulija ja kanssamatkustaja pitää katseen liimattuna luuriinsa edes huomaamatta ympärillään tapahtuvia asioita. En tahdo enää ikinä kulkea zombina ja miettiä kotiin tullessa, miten oikein olen jo siellä. Kokeile niin huomaat takuulla eron!

5. Päivitä vasta kotona. Liian usein puhelin tulee napattua taskusta ystävän seurassa ja sitten seuraavat minuutit kuluvatkin somea päivitellen. Olen opetellut siihen, että nappaan kuvan tai boomerangin kivasta hetkestä jonka tahdon ikuistaa, ja laitan puhelimen saman tien takaisin laukkuuni. Ehdin hyvin päivitellä kotona kerralla useamman storyn someen, enkä hukkaa montaa hyvää hetkeä ystävien kanssa siihen, että tuijottaisin luuriani ja valitisin filttereitä. Tästä Roosa huomauttikin aamiaisella, ettei nähnyt puhelintani missään. Vinkkasin että napsaistuani kuvan pistän puhelimen laukkuuni jotta voin olla todella läsnä, ja päivitän vasta kotona – kukaan muu kuin seuralaiseni ei tiedä tuleeko story Instagramiin pari tuntia myöhässä ja usein päädyn myös siihen, että tahdon pitää kuvan vain muistona itselläni enkä edes julkaise mitään, mikä sekin on virkistävää.

6. Lopeta multitaskaaminen. Ollaan rehellisiä, ei ole olemassakaan sellaista asiaa kuin multitaskaus. Tehdessäsi kahta asiaa samaan aikaan, teet molempia vain puoliteholla. Jos tuijotat puhelinta samalla kun sinulle puhutaan, poukkoilevat ajatuksesi puhelimen ja ihmisen välillä, jolloin saat vain osan kummankin tarjoamasta tiedosta – toisin sanoen olet vain puoliksi läsnä molemmissa tilanteissa. Itse olen jopa pyytänyt ihmisiä laittamaan puhelimen pois keskustellessamme, tai odottanut niin kauan hiljaa, että he huomaavat minun lopettaneen puhumisen. Ei ihme että tänä päivänä niin moni kaipaa aitoa yhteyttä ja todellista läsnäoloa. Harva kokee tulevansa todella kuulluksi, kun keskustelukumppanin katse poukkoilee jossakin aivan muualla. Tahdon itse tehdä läheisilleni selväksi että on kaksi vaihtoehtoa – olet kanssani läsnä tai puhutaan toiste. Näin koen aina latautuvani ystävieni seurassa ja saavani sitä aitoa läsnäoloa – ja tunne on molemminpuolinen!

7. Laita ilmoitukset pois päältä. En edes muistanut, että toisilla on vielä käytössä ponnahdusikkunoita sovelluksiin! Itselläni ilmoitukset tulevat pelkästään viesteistä, ja halutessani levätä tai olla rauhassa laitan älä häiritse-tilan päälle. Tiedän, että vastata ehtii ihan yhtä hyvin vielä tunnin päästä ja varmuuden vuoksi olen laittanut muutaman henkilön puhelut tulemaan läpi myös tässä tilassa, jolloin tiedän, että jos on jotakin todella tärkeää he voivat tavoittaa minut. Olo on todella zen kun puhelimen ilmoitusikkunassa ei tapahdu mitään ja tarve availla puhelinta on ainakin puolet pienempi!

8. Mittaa ruutuaikaasi. Tämä toimii hyvänä herätyksenä sille, miten paljon oikeasti tulee käytettyä aikaa puhelimen ääressä ja mikä toimisikaan parempana aloituksena muutokselle kun kunnon shokki! Minun ensimmäinen ruutu-aika mittauksen tulokseni oli kesällä neljä tuntia ja muutos tapahtui samoin tein – en tahdo villeimmissäkään kuvitelmissani viettää kolmasosaa päivästäni virtuaalitodellisuudessa. Iphonen uusin päivitys mittaa ruutuajan puolestasi, mutta minulta lämmin suositus moment-apille, joka ilmoittaa myös päivän mittaan montako minuuttia olet ollut puhelimella ja montako kertaa olet avannut puhelimesi päivän mittaan – life. changing.

9. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, osta paperikalenteri. Se poistaa tekosyyn napata puhelin jatkuvasti käteen, sillä mitä useammin puhelinta vilkuilee, sitä todennäköisemmin hairahtuu myös tarkistelemaan päivityksiä ja yllättäen viettämään laitteella useita kymmeniä minuutteja – ja yleensä unohtaa myös tarkistaa sen kalenterin. Mielestäni paperikalenteri on perinteisyydessään jotenkin terapeuttinen – on ihanaa täyttää sivut muistoilla kivoista menoista, ja myös selata niitä taaksepäin.

Miten on, nappasitko mukaan yhtään uusia vinkkejä?

Tai onko sulla joku huippuvinkki lisättäväksi? Let me know xx

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa ilmoitukset uusista Shades of Scandi blogijulkaisuista suoraan sähköpostiisi. 

Vieritä ylös