Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

ÄLÄ OSTA MITÄÄN PÄVIÄ – VASTAVETO MUSTALLE PERJANTAILLE

En aio osallistua tänä vuonna Black Fridayn viettoon lainkaan, sen sijaan ajatuksissa on juhlia kansainvälistä Älä osta mitään -päivää joka kannustaa kulutuspäätöksiemme ja niiden ympäristövaikutuksen pohtimiseen. Kirjoitin jo viime vuonna harkinneeni Black Friday ostokseni tarkkaan etukäteen, etten hullaantuisi tarjouksista, mutta tänä vuonna sekin tuntuu väärälle. Alennettu hinta on aina joltakin pois ja tämän päivän poljetuilla hinnoilla tuntuu, ettei ihmisille jo entuudestaan makseta heidän ansaitsemiaan, reiluja palkkoja. Joku on aina tehnyt tuotteen ja meidän käyttömme jälkeen se myös aina päätyy jonnekin. Halvat hinnat ovat muutenkin harha joka sekoittaa halujamme. Eräässä teoksessa jota luin oli psykologisesti todistettu, että ihminen on valmis ostamaan tuotteen jonka muutoin näkisi aivan liian kalliiksi, jos se on aiemmin maksanut enemmän. Tässä testi: Ostaisinko 300€ takin? En aivan heti. Ostaisinko sen jos se olisi alennuksessa ja aiemmin maksanut 700€? Melko varmasti. Näin harhautamme itsemme tekemään virheellisiä ostopäätöksiä hinnan perusteella. Pidän tämän aina mielessä kaupoilla käydessäni. Jos en tahtoisi maksaa tuotteesta sen hintaa tuplana, en osta sitä! Silloin en koe sitä tarpeeksi arvokkaaksi. Pahimpina tarjouksina näen ”ota 3 maksa 2” tarjoukset, joiden ansiosta ihminen ostaa yhden asian jonka on ajatellut ostaa ja kaksi joita ei koskaan tarvitse siihen päälle pakettihinnan sokaisemana. Ei mitenkään järkevää pitkällä tähtäimellä.

I won’t be taking part on Black Friday celebrations this year. Instead, I’ll be participating in the ”Consumer holiday” or ”Buy nothing day” that is a protest against consumerism and has a aim on making people consider their consumption and its environmental impact. I wrote already last year that I had delivered my purchases long beforehand so I won’t go crazy on the sales, but this year even that felt wrong. Discount price is always someones loss and I feel like with the prices we have today people aren’t getting paid fairly what they deserve even on normal prized items. Someone has always made the product and after our use it always ends up somewhere. Cheap prizes anyway feel like an illusion that is meant to distract us. One book that I read stated that it’s psychologically proven that people are ready to buy things that are too expensive for them, if the prize has been much higher before. Here’s a test: Would you buy a coat that costs 300€? Not at that second. But what if it had been 700€ before and was now reduced to 300€? Now you’re probably considering.. This is how we distract ourselves into buying things we don’t actually want based on the cheap prize. This is something I always consider when shopping – if I wouldn’t pay double the prize for the item, it’s not worth it and I won’t buy it. The worst offers in my point of view are the ones stating ”Buy 3 get 1 for free”, when in the worst case we buy one item we desire and two that we’ll never use because we are blinded by the package deal. This is by no means sustainable in the long haul.

Opiskellessani viestinnän ja politiikan kirjoja olen törmännyt moneen todella huolestuttavaan muutos-trendiin maailmassa. Yksi näistä on kasvavan individualismin ja massamedian myötä lisääntyvä konsumerismi. Kirjassa termi oli määritelty näin: ”Konsumerismi on psyykkinen ja sosiaalinen ilmiö jossa henkilökohtainen onnellisuus yhdistetään materiaalisen omaisuuden kulutukseen ja omistamiseen.” Tämä ilmiö on jatkuvassa nousussa tänä päivänä ja minusta todella surullista! Ikäväkseni muistan vielä itsekin muutama vuosi sitten harrastaneeni ”shoppailuterapiaa”. Kävin kaupoilla täyttämässä jo täysiä vaatekaappejani ollessani stressaantunut tai maassa ja peitin näin hetkellisesti negatiivisia tunteita. Auttoiko se pitkällä tähtäimellä? No ei, kyllä ne tunteet on ennemmin tai myöhemmin kohdattava tavalla tai toisella. Onneksi ymmärsin lopulta, ettei uusi tavara muuta elämässäni mitään ja aloin uudelleen-arvioida keinojani käsitellä stressiä. On hullua hahmottaa, että jatkuvasti kulutetaan ja tuotetaan enemmän ja enemmän maailmassa, jossa on jo kaikkea. Ainakin länsimaissa joissa kaikki perustarpeemme on melko pitkälle tyydytetty, ei uusille t-paidoille ja matkapuhelimille ole enää todellista tarvetta. Mainonnan tehtävänä on luoda meille jatkuvasti uusia tarpeita, joita meillä ei muutoin olisi ja valitettavasti myös sosiaalinen media lisää tähän ongelmaan. Tiedän hyvin etten itse ole mitenkään täydellinen, mutta koitan jatkuvasti parantaa yksi valinta kerrallaan. Sitä paitsi, jos kukaan ei koe voivansa puhua aiheesta, ei siitä synny lopulta mitään keskustelua ja se jos mikä olisi todellinen harmi! Minulla ei yksinkertaisesti ole tarvetta eikä halua kuluttaa tällä hetkellä yhtään enempää, enkä täten eksy kaupoille tänäänkään. Ymmärrän täysin jos aiot hyödyntää tarjouksia ja säästää rahaa (mikä muuten onnistuu myös kirppistelemällä!), mutta mietithän etukäteen tarkasti mitä tarvitset etkä anna hintojen sokaista sinua kuluttamaan (hyvä tärppi on muuten miettiä, ostaisitko tuotteen myös sen todellisella hinnalla)! Hyvää älä-osta-mitään päivää kaikille xx

While studying communications and politics I’ve run into many very concerning changes that are happening in the world. One of these is growing consumerism that is triggered by growing individualism and mass media. In the book I was studying consumerism was defined as ”psychic and social phenomenon whereby personal happiness is equated with the acquisition and consumption of material possessions”. This growing phenomenon is real today and so sad! I must confess I used to do ”retail therapy” back in the day which meant I’d go shopping to fill my already full closet when I was feeling down or stressed to get a momentary relief. Did it help long term? Well no, you’ve got to face those feelings eventually. Thankfully I came to the realization that new items didn’t change my life in any way and I began re-evaluating my ways of handling stress. It’s crazy to see, that we’re continuously producing and buying more and more in a world that already seems to have it all. At least in the western countries where our basic needs are fulfilled pretty far, there is no true need for new t-shirts or mobile phones to be produced. Commercials are meant to create new needs for us and unfortunately social media also adds up to the problem. I know I’m by no means perfect, but I’m trying to get better one day at a time. And if no-one feels like they can talk about this then there will be no conversation and that would be a true loss! I simply don’t have the need or will to consume anything new, so I won’t be going to the stores today. I completely understand if you’re going to save money and buy products with reduced prices (which you can also do on flea markets) but please consider before-hand what you truly need and don’t let the prices trick you (think whether you’d still buy it with the normal prize)! Happy consumer holiday to all xx

Pictures: Albert Romppanen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös